ТЕМИШВАР и АРАД – Велигден

Туристичка Агенција Екстра Бус
Локација

Темишвар и Арад, Романија

Датум

27 април – 01 мај 2023

Контакт

043 420 020 / 072 230 200 / booking@ekstrabus.com

ТЕМИШВАР и АРАД – Велигден

-Темишвар е град во Романија. Тој е најголем град во Банат. градот кој го нарекуваат „Мала Виена“ токму заради тоа што долго време бил под Хабзбуршка власт и целата архитектура и амбиентот потсетуваат на стариот дел на Виена. Во поновата историја пак градот е познат и по тоа што токму тука на 16. декември 1989 година започнале протестите кои и претходеле на Револуцијата, а подоцна и на падот на режимот на комунистичкиот диктатор Николае Чаушеску.

 

Прв ден  27.04.2023(Четврток)

Поаѓање во 22:00 ч, преку граничниот премин Табановце со попатни одмори.

 

Втор ден. 28.04.2023(Петок)

Пристигнување во Темишвар, Организиран разглед на градот: Плоштадот на Победата каде се наоѓаат Операта и Националниот Театар, Соборната Романска црква на Банатската Митрополија, Споменикот на волчицата која ги дои Ромул и Рем-подарок од градот Рим. Разгледот продолжува по плоштадот Слобода  на кои е изградена Страта Градска куќа во  1734 година  во барок стил како и статуа на Дева Марија и биста на Децебалус, последниот Дачки крал.Посета на Плоштадот на Единство каде се наоѓаат Римокатоличката катедрална црква, Барокната Палата, како и Српската православна Соборна Црква во која се наоѓа вреден иконостас сместување во хотелот. Вечерта. Ноќевање

 

Трет ден. 29.04.2023(Сабота)

Слободно време во Темишвар или факултативно патување во Арад, град во регионот Крисана. Разглед на Арад: згради изградени по проект на Емил Табаковиќ (Малцинска црква, Палата Арад – Дирекција на канадски железници, Најманова палата, трговско училиште, индустриска – Народна банка, палата Фелдес, семејна куќа на семејството Табаковиќ…); други архитектонски вредни градби на Арад: Градско собрание, Палата на културата, Државен театар…

 

Четврти ден 30.04.2023(Недела)

Појадок и одјавување од хотелот. Можност за прошетка по плоштадите на Темишвар или предлагаме посета на трговскиот центар. Во попладневните  часови заминување за Македонија.

 

Петти ден 01.05.2024(Понеделник)

  • Пристигнување во Македонија во раните утрински(ноќни) часови.

 

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ ЗА УПЛАТИ ДО 15.03.2023: 109€/ 6.760 денари

РЕДОВНА ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ 119€/ 7.380 денари

 

Во цената на аранжманот  е вклучено:

  • Превоз на наведената релација со високо туристички автобус,
  • 2 Ноќевања со појадок во Хотел 3* во Темишвар,
  • Пешачки разглед со локален водич на Темишвар
  • Профисионален туристички придружник,
  • Организација и реализација на патувањето
  • Туристичка такса

 

Во цената на аранжманот не е вклучено:

  • Целодневен излет до Арад  25 евра (миниум 30 патници)
  • Здраствено патничко осигурување (задолжително) 200 ден.

 

Напомена:

За реализација на аранжманот потребен е минимум од 40 патници;
Доколку не се оствари реализација за минималниот број на патници, организаторот го задржува правото да го откаже аранжманот најдоцна 7 дена пред поаѓање;
Организаторот го задржува правото за промена на цените на факултативните излети, во случај на промена на цената на влезниците на локалитетите;
Доколку е потребно, организаторот го задржува правото за промена на програмата;
Пасошот мора да има важност минимум 90 дена од датумот на завршувањето на аранжманот;
Уплата исклучиво во денари.
За оваа патуваање важат општите услови за патување на Т.А Екстра Бус и СКТМ

Форма за резервација

Можеби ќе те интересира

Hotel Yastrebets 4+*

Menu